Overtuigingen

Ik ben ervan overtuigd dat dit waardevol voor jou is!(Nu moet jij er nog van overtuigd raken …)

Overtuigingen

 • Wat zijn het;
 • wat heb je er aan;
 • hoe kom je er aan;
 • hoe kom je er weer vanaf?

Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen kunnen je laten groeien, maar ook in de weg zitten.

Overtuigingen zijn gekke dingen. Het zijn de 4 poten onder een tafel, het ijzeren vlechtwerk waarover beton wordt gegoten, de herhaling van de reclame op tv….. Het zorgt er voor dat iets is zoals het is, punt uit. Onwrikbaar.

Maar eigenlijk is het ongrijpbaar, want wat zijn overtuigingen nou precies? Je merkt wel DAT je ergens van overtuigd bent, er hoort ook een gevoel bij, maar echt de vinger er op leggen is niet mogelijk. Overtuigingen zijn niet tastbaar.

Bovendien is het per persoon (meestal) nogal verschillend, waar je van overtuigd bent. Hoewel de media je steeds meer doen geloven dat we allemaal dezelfde overtuigingen hebben. “We” denken allemaal hetzelfde over de verruwing van de maatschappij. “We” houden allemaal van ons Nederlands Elftal. “We” zijn er van overtuigd dat de euro voor een stijging van alle prijzen heeft gezorgd. En nog eentje: “we” denken allemaal dat “we” minder tolerant worden, (hoewel… dat geldt natuurlijk niet voor mij persoonlijk).

 • Nou, ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik ben er van overtuigd dat “de media” er nogal eens naast zit en dat ik vaak helemaal niet zo overtuigd ben van een heleboel zaken die ons als “normaal” of “de waarheid” worden voorgeschoteld. Overtuigingen zijn wat mij betreft nog steeds heel persoonlijk.

Maar laten we toch eens de 2 begrippen “Normaal” en “de Waarheid” nader bekijken als we het over overtuigingen hebben.

 • Normaal

Als we iets als normaal beschouwen betekent het vaak dat we er zo aan gewend zijn dat we er niet meer bij nadenken dat het misschien NIET normaal zou zijn. Hoe normaal is je gedrag bijvoorbeeld onder andere omstandigheden (Carnaval!) , of op een andere plek (Vakantie!), of in gezelschap van anderen (Supporters). Toch is wat we gewend zijn niet hetzelfde als ergens van overtuigd zijn. Een overtuiging is sterker.

 • De Waarheid

Is een overtuiging dan gelijk aan de Waarheid? “De aarde is rond”. Als je daarvan overtuigd was zo’n 700 jaar geleden, en je durfde dat hardop te zeggen, was het niet goed met je afgelopen. Want iedereen was er toen van overtuigd dat je niet verder kon dan de horizon, daarna viel je van de aarde af. Inmiddels weten we beter, de aarde is geen platte schijf. Maar rond?

“Ik ben er van overtuigd dat spinnen enge beesten zijn en dat ik ze niet in mijn omgeving moet hebben”. Als je ergens van overtuigd bent dan is het in ieder geval voor jou heel sterk, maar de waarheid? Jammer voor je, spinnen zijn altijd in je omgeving aanwezig. Overal. Er wordt zelfs gezegd dat er altijd spinnen zijn binnen anderhalve meter van je vandaan…..Daar is onderzoek naar gedaan, er is bewijs voor. Hoewel bewijs? Wat is bewijs? Hoe lang is bewijs geldig?

Gaat een overtuiging dan nog verder dan “aantoonbaar bewijsmateriaal”? Heeft het te maken met een onvoorwaardelijk weten? Intuïtie?

Je kunt op dit moment zeggen dat je er van overtuigd bent dat je NOOIT zult stelen. Een mooi streven, maar je weet niet in welke omstandigheden je komt en hoe je er dan over denkt. En als je verliefd bent zul je ALTIJD van die persoon houden….. ja, ja.

Je overtuiging wordt meestal gevormd door ervaringen die je hebt opgedaan. “Ik ben er van overtuigd dat sporten niets voor mij is.” Omdat je op school als laatste gekozen werd misschien? En daarna ben je een keer uitgelachen op de sportdag? Of op de camping door je enkel gegaan bij een partijtje volleybal? Hoe vaker er iets gebeurt wat bevestigd wat je denkt, des te meer volhardend je bent in je overtuiging. Er komen steeds meer poten onder de tafel waar jouw overtuigingen op liggen. Die valt niet meer om hoor! Die staat zo stevig als een huis!

 • Geloof!

Op een bepaalt moment geloof je zelf wat je zegt. Of wat anderen zeggen: “je bent een stout kind als je niet luistert!” “ De reclame zegt dat je gelukkig wordt als je dit telefoonabonnement kiest, je ziet toch dat iedereen blij wordt!”

De kracht zit in de herhaling: als het maar vaak genoeg gezegd, getoond of beleefd wordt, “ga je er vanzelf in geloven”. De volgende stap is dat je er van overtuigd bent dat het “gewoon de waarheid” is. Daarbij komt dat de emotie die er bij hoort, de overtuiging nog kan versterken:

 • De boodschap wordt door de media, de reclame, je opvoeding steeds weer herhaalt.
 • Hoe sterker de boodschap aan een emotie gekoppeld wordt, hoe meer de overtuiging er in gezet wordt: donderspeech, onheil, pijn, groot verdriet, angst, verlies.
 • Maar ook extreme blijdschap, geluk, geborgenheid of liefde zorgen voor sterke overtuigingen.

Alleen wie niets diepgaand onderzocht heeft, heeft overtuigingen.

Wat heb je aan overtuigingen?

Overtuigingen brengen rust. Een houvast. Ze geven je een koers: hier sta ik voor, zo denk ik erover. Ik hoef er niet meer over na te denken, ik hoef er geen keuzes meer in te maken, zo is het.

Maar overtuigingen zijn ook de meest effectieve manier om niet te veranderen. Waarom zou je? Het is voor jou immers een vaststaand feit. Je hebt al gekozen!

Er zitten 2 kanten aan. Hierover straks meer.

Hoe komen we aan onze overtuigingen?

Zoals ik al liet zien krijg je overtuigingen soms mee door anderen: je opvoeders, familie, buren, vrienden, de kerk, je cultuur, de media, reclame en er zijn nog wel meer kanalen te noemen. Je eigen ervaringen zijn ook belangrijk. Immers, met je ervaringen doe je gelijktijdig ook emoties op. En zoals we gezien hebben, zijn sterke emoties prima om ergens van overtuigd te raken.

Soms hoor je gescheiden vrouwen zeggen dat “ze nooit meer een vent moeten, want ze zijn toch allemaal hetzelfde”. Ze bedoelen waarschijnlijk dat ze een vervelende ervaring hebben gehad met 1 man. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook voor mannen over vrouwen 🙂

En nogmaals: hoe sterker de emotie, hoe sterker de overtuiging. Maar dat wil niet zeggen dat het ZO is. Dat het ALTIJD zo is. Dat het NOOIT zo is. Dat het onder ALLE omstandigheden zo is.

Oftewel: je hebt JOUW WAARHEID, er is MIJN WAARHEID en je hebt DE WAARHEID.

Blijkbaar is er nogal wat ruis rondom overtuigingen. Blijkbaar zijn ze dus toch wel te veranderen.

Hoe kom je van een overtuiging af?

Kijk, nu wordt het interessant. Als je merkt dat jouw overtuigingen je in de weg zitten is er dus hoop: ze zijn te veranderen. Ondanks dat het er ingeprent is dat “je een nietsnut bent” zul je objectief moeten vaststellen dat het tegendeel waar is. Of in ieder geval dat deze overtuiging niet helemaal klopt.

Om te beginnen kun je jezelf corrigeren op je eigen taal: wat zeg je over jezelf, tegen jezelf, over het onderwerp? Stel je bent er van overtuigd dat alle buitenlanders crimineel zijn. Natuurlijk is dat niet zo. Dat weet je ook wel maar ondanks dat dit rationeel te bestrijden is, vind jij het wel.

Een oefening: iedere keer als je in het algemeen praat (woorden gebruikt zoals “altijd”, “nooit”, “iedereen”) maak het dan wat minder algemeen. Zeg bijvoorbeeld “nog” of “soms” of “bijna”, “sommige”. Dat sommige buitenlanders crimineel zijn zou best kunnen. Net zo goed als de uitspraak dat sommige Nederlanders crimineel zijn.

Nog een voorbeeld: als je tegen jezelf zegt dat “je niet creatief bent” en dit maar vaak genoeg herhaald, dan geloof je er vanzelf in dat het ook echt zo is. Maar dat is natuurlijk niet zo, of in ieder geval niet altijd zo. Het kan best zijn dat je niet creatief bent (of het niet geprobeerd hebt te zijn) als het gaat om schilderen. Maar dat je wel creatief bent in het verzinnen van leuke dingen voor verjaardagsfeestjes. Zet de overtuiging dus los van de situatie.

Een ander punt was dat een overtuiging te maken heeft met emotie. Heb je 1 keer iets meegemaakt waar een hele sterke emotie aan gekoppeld was, dan is de kans groot dat je hier ook een sterke overtuiging aan hebt overgehouden. Ben je op vakantie in het buitenland, in het holst van de nacht, terwijl je met autopech geen kant meer op kon, geholpen door een alleraardigste inwoner die je vervolgens ook nog aanbood om de nacht bij zijn gezin door te brengen? Inclusief een warme maaltijd en ontbijt? Voor niets? Dan zou het maar zo kunnen dat je de rest van je leven met veel bewondering over deze buitenlander praat. Maar het kan ook zijn dat je er vervolgens van overtuigd bent dat “alle mensen in dit land ” hele vriendelijke mensen zijn. In het algemeen. Terwijl dat natuurlijk ook weer niet zo hoeft te zijn. Dus 1 ervaring maakt nog niet dat het algemeen ook zo is.

Aan de slag met je overtuigingen

 • Ga na of de overtuiging gebaseerd is op wat anderen je ingeven: vind jij dat ook?
 • Wees eerlijk: heeft de ervaring met 1 specifieke situatie te maken of heb je meerdere zelfde ervaringen?
 • Ga na of de overtuiging in je voordeel werkt. Nee? Tijd om na te denken of en hoe je die overtuiging kwijt kunt raken.
 • Als anderen ook “last” hebben van je (negatieve) overtuiging, vertel ze dan dat je probeert om dingen in een ander daglicht te zien maar dat je daar wel moeite mee hebt.
 • Ben je consequent? Of kan het zijn dat de overtuiging “gebruikt” wordt als jij er op dat moment voordeel van hebt.
 • Vraag jezelf af of je vast moet houden aan deze overtuiging, bijvoorbeeld omdat je dat ooit eerder gezegd hebt. Of omdat anderen dat van je verwachten. Veranderen mag!
 • Er is niets zo veranderlijk als een mens. Dat heeft niets met principes te maken, met een loser zijn, met gezichtsverlies, met “meelopen” of welke andere negatieve klank je er ook aan wilt geven. Mensen hebben het vermogen om te kiezen, om afwegingen te maken, om zich aan te passen. Gelukkig wel.

De aarde is plat

De aarde is plat

Tijd voor ontwikkeling biedt teambuilding, trainingen en teamcoaching aan voor het verbeteren van samenwerking en communicatie.

Wij hebben voor diverse bedrijven en organisaties een teamdag, teambuilding of teamcoaching traject mogen realiseren!

Bekijk meer referenties

Tijd voor ontwikkeling biedt persoonlijke coaching gericht op doelen ontdekken en behalen. Zakelijke coaching en teambuilding voor het verbeteren van communicatie en effectiviteit. Daarnaast verzorgen wij trainingen en teambuildingsactiviteiten.

Facebook LinkedIn

Tijd voor Ontwikkeling

Laaghalerveen 26
9414 VH Hooghalen

T: 06-51066141

info@hetdrentskwartiertje.nl
KvK: 04084164

Btw: 8174.38.701.B.01